Tuesday, August 13, 2013

POINT MERIT, SOLUSI MENDIDIK DAN KE ARAH RASUAH SIFAR

ASSALAMUALAIKUM, SELAMAT SEJAHTERA DAN SALAM 1MALAYSIA
1. MINGGU LEPAS UMAT ISLAM MERAYAKAN AIDILFITRI DAN TRADISI BALIK KAMPUNG MENJADI KEMESTIAN. MAKA DENGAN ITU OP SELAMAT SIRI 3 TAHUN 2013 PUN DILANCAR DENGAN TUJUAN MELANCARKAN ARUS TRAFIK DAN MEMANTAU KESELAMATAN PENGGUNA JALANRAYA. - http://www.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20130731/dn_09/PDRM-lancar-Op-Selamat-3/2013

2. SABAN TAHUN STATISTIK KEMALANGAN DAN KESALAHAN TRAFIK BERTAMBAH, JIKA ADA PENURUNAN MASIH DALAM ANGKA YANG TINGGI.

3. PDRM JUGA TELAH MEMBERI AMARAN :- http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20130805/je_23/Undang-undang-dikuat-kuasa-sepenuhnya-jika-Op-Selamat-gagal

4. NAMUN PADA PENGAMATAN PENULIS, DI MALAYSIA MASIH RAMAI PEMANDU YANG BERHEMAH DAN AMAT SEDIKIT YANG MELANGGAR PERATURAN LALULINTAS DAN MEMANDU KENDERAAN SECARA BERBAHAYA. GOLONGAN BERHEMAH INI SERINGKALI "TERANIAYA" DEK KERANA PENINGKATAN PENGUATKUASAAN KESALAHAN JALANRAYA UNTUK MENGEKANG PESALAH TRAFIK.

5. KITA AMBIL CONTOH. KESALAHAN SPEED TRAP. EN. AHMAD MEMANDU DARI KOTA BHARU MENUJU KE KAMPUNG HALAMANYA DI GUA MUSANG. SEPANJANG PERJALANAN EN AHMAD MEMBAWA KERETANYA DENGAN KEJALUAN YANG SEDERHANA. TETAPI PADA SATU JALAN EN AHMAD TELAH  MENINGKATKAN SEDIKIT KELAJUAN KERETANYA DAN DISITU BELIAU DIKESAN OLEH PENGUASA DAN DITAHAN DIHADAPANNYA. MAKA OLEH YANG DEMIKIAN MELAYANG RM300 EN AHMAD. KESALAHAN YANG TIDAK SETIMPAL DENGAN PEMANDUANYA SEPANJANG JARAK MEMANDU DARI KOTA BHARU HINGGA KE GUA MUSANG!

6. DENGAN RM300 EN AHMAD BOLEH MEMBELI SUSU ANAK, MEMBELI BARANGAN DAPUR DAN KEPERLUAN ASAS YANG LAIN.

7. BAGI PENULIS IA ADALAH TIDAK ADIL KEPADA EN. AHMAD DAN PEMANDU2 BERHEMAH YANG LAIN.

8. PENULIS SYORKAN, KAEDAH KOMPAUN INI DITUKAR KEPADA MATA MERIT (POINT).

9. CONTOH, SETIAP INDIVIDU PEMEGANG LESEN MEMANDU MALAYSIA DI BERI 20 POINT BAGI SETIAP TAHUN PEMBAHARUAN LESEN MEMANDU. POINT TERSEBUT MESTILAH DICETAK PADA SLIP LESEN MEMANDU YANG TELAH DIREKA KHAS UNTUK PENGUASA MEMERIKASA DAN MENGETIP POINT BAGI TIAP-TIAP KESALAHAN. CONTOH POINT TU MACAM KUPON PARKIR KERETA, TAPI DIBUAT KECIL SEDIKIT BERSAMAAN SAIZ LESEN SEDIA ADA.

GAMBAR : KREDIT BUAT http://vanderjaart.blogspot.com/

10. JADI JIKA SESEORANG TELAH MELANGGAR KESALAHAN LALULINTAS, MAKA PENGUASA HANYA MENGETIP POINT YANG ADA UNTUK KESALAHAN JALANRAYA. CONTOH, EN AHMAD DIDAPATI TELAH MEMANDU 110KM/J DI LALUAN BERKELAJUAN 90KM/J, MAKA EN AHMAD KENA POTONG 3 POINT. OLEH YANG DEMIKIAN EN, AHMAD TELAH KURANG MATA MERIT, EN. AHMAD TELAH MENDAPAT KESEDARAN DAN TIDAK AKAN MENGULANGI LAGI KESALAHAN (DAN JIKA MATA MERIT EN AHMAD TELAH HABIS DALAM TAHUN ITU SEBELUM MEMPERBAHARUI, BELIAU AKAN DIKENAKAN DENGAN TINDAKAN BERAT SEPERTI GANTUNG LESEN DSB) DAN YANG PENTING DUIT EN AHMAD TIDAK MELAYANG AKIBAT DEK KESALAHAN YANG TIDAK PADAN DENGAN SIKAP PEMANDUAN BELIAU.

11. POINT MERIT INI HENDAKLAH DIJADIKAN SEBAGAI GANJARAN JUGA BAGI PEMANDU YANG TIDAK PERNAH DIKESAN MELAKUKAN SEBARANG KESALAHAN, DAN POINT MERIT ITU BOLEH DIBAWA KE TAHUN PEMBAHARUAN LESEN SELEPAS ITU.

11. PIHAK KDN, POLIS, JPJ, JKJR DLL HARUS MEMPERHALUSI SISTEM MERIT INI KERANA UNDANG2 ASAL TUJUANYA ADALAH UNTUK MENDIDIK. KOMPAUN BUKANLAH JALAN PENYELESAIAN KESALAHAN LALULINTAS.

12. YANG PENTING KAEDAH POINT MERIT INI AKAN MENGURANGKAN APA YANG DIPANGGIL RASUAH!

No comments:

Post a Comment